“Een bestuursjaar leek me een leuke uitdaging”

Suzanne Vink geven, samenleving, yongsters Leave a Comment

Yongsters zet iedere maand een jonge vrijwilliger in het zonnetje. Deze maand is dat Robin Coesel (23). Robin studeert al drie jaar psychologie en ze zit in het bestuur van één van de grootste studieverenigingen van Nederland: de Vereniging van Studenten in de Psychologie te Amsterdam (VSPA). Als penningmeester is ze verantwoordelijk voor de financiën van VSPA.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?
“Ik realiseer me eigenlijk nu pas dat ik vrijwilligerswerk doe, zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Maar het klopt wel, ik werk heel veel en ik krijg er niet voor betaald. Ik ben dit jaar bestuurslid bij de VSPA en daar ben ik eigenlijk ingerold. Toen ik psychologie ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam besloot ik lid te worden van VSPA. Ik werd een erg actief lid en ik zat in meerdere commissies. Een bestuursjaar leek me erg leuk om te doen en een grote uitdaging, dus besloot ik me aan te melden. Na een uitgebreide selectie ben ik gekozen als penningmeester, daar was ik heel erg blij mee. Het past erg goed bij me, ik vind met cijfertjes werken erg fijn. Dit jaar studeer ik niet, omdat het bestuur erg veel tijd kost. Ik ben er meer tijd aan kwijt dan een fulltime baan! Maar, ik vind het niet erg: ik haal de voldoening uit het bij elkaar brengen van psychologiestudenten.”

Waarom doe je juist dit vrijwilligerswerk?
“Ik wil me inzetten voor VSPA omdat ik studenten met elkaar wil connecten. Dit doen we door middel van lezingen, congressen, feesten, borrels, excursies en reizen. Ik vind het heel belangrijk omdat je op de universiteit met vierhonderd mensen in een collegezaal zit en dat is heel onpersoonlijk. Ik heb zelf veel nieuwe vrienden gemaakt bij VSPA, dus ik wil ervoor zorgen dat andere studenten ook elkaar kunnen leren kennen via de studievereniging! Actieve leden houden de vereniging staande, vrijwilligers zijn dus heel belangrijk. Ik vind dat meer studenten vrijwilligerswerk zouden moeten doen, je krijgt er heel veel voor terug. We proberen bij VSPA vrijwilligerswerk ook aan te moedigen, dat doen we door middel van een commissie die de vrijwilligersorganisaties aan studenten koppelt.”

“Ik wil studenten met elkaar connecten”

Wat maakt het zo bijzonder voor jou?
Wat het voor mij bijzonder maakt, is het sociale aspect. Je leert veel mensen kennen. Het bestuur bestaat uit zes leden en we zijn dit jaar heel goed bevriend geraakt. Het jaar is bijna voorbij en we kijken er heel positief op terug. Na een jaar stopt mijn penningmeesterschap, maar met vrijwilligerswerk ben ik nog lang niet van plan te stoppen! Volgend jaar ga ik in een commissie die het bestuur van het jaar erna regelt en ik zit in de kascommissie: ik controleer de penningmeester die volgend jaar in het bestuur zit. Ik ben dus, gelukkig, nog wel even bezig!”

Tekst: Suzanne Vink
Foto’s: Jackie Mulder

Ook impact maken?
Eindeloze mogelijkheden als vrijwilliger: vacaturebank.vca.nu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *