‘Dansend’ van vrijwilligerswerk naar betaalde baan

Linda Slagter geven, ontdekken, toekomst, yongsters Leave a Comment

Kim Renskers (26, links op de foto): “Kerstavond 2016 naderde. Mijn moeder zou die avond bij mij langskomen in Amsterdam en we hadden nog geen plannen. We wilden graag ergens helpen, iets goeds doen. De dagen voorafgaand keek ik daarom op de vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Daar viel mijn oog op een muzikale avond voor afnemers van de Voedselbank, georganiseerd door het Danspaleis. Ze zochten vrijwilligers die wilden dansen, om zo de sfeer erin te brengen, en de aanwezige mensen te stimuleren om ook de voetjes van de vloer te brengen.
Geheel gekleed in het thema – jaren ’50 – stonden wij daar op Kerstavond, met een strik in ons haar en een grote rok aan. Mensen die schuchter binnenkwamen en in het begin angstvallend langs de kant bleven staan, stonden na 1,5 uur toch met ons te swingen, met een grote glimlach en zweetdruppels op het voorhoofd. Wat een leuke en nuttige manier om Kerstavond door te brengen. Toen kon ik nog niet vermoeden dat ik nu werkzaam zou zijn bij het Danspaleis…”

Ctrl Alt Delete
“Sinds mijn 21e werkte ik bij Ziggo. Een commerciële functie. Ik kreeg hier weinig energie van, kwam vaak uitgeput thuis na lange werkdagen. Waarom doe ik dit ook alweer? Vroeg ik me steeds vaker af. Dit wilde ik niet meer, en dus drukte ik na vier jaar op Ctrl, Alt, Delete. Ik nam ontslag.
Ik wilde mijn blik verruimen, mezelf ontwikkelen en nieuwe dingen leren, daarom koos ik ervoor om me na de zomer van 2016 als vrijwilliger via Starters4Communities in te zetten voor een sociale onderneming. Het ging om een project van drie dagen in de week, zes maanden lang. Voor mij werd dit bij Takecarebnb – een organisatie die het mogelijk maakt dat statushouders en vluchtelingen tijdelijk bij Nederlandse gastgezinnen logeren. Om zo de integratie te bevorderen.
Wát een verschil, vergeleken bij de commerciële wereld waar ik vandaag kwam! Het halfjaar vloog voorbij; een leuke en leerzame periode. De gedrevenheid van iedereen die hier werkt, vond ik heel mooi om te zien.”

kim2

Dansmakelaar
“Via dit project kwam ik ook in contact met het Danspaleis. Er was een wederzijdse klik en het toeval wilde dat ze een vacature open hadden staan die paste bij mijn werkervaring: die van Dansmakelaar – iemand die zorgt voor verbindingen tussen andere organisaties en bedrijven met het Danspaleis, met als doel: groei & duurzaamheid. En: ik werd aangenomen! Ik doe dit nu een kleine vier maanden, met heel veel plezier. Deze organisatie heeft een sociaal hart, en daarbij voel ik me thuis. Ik heb veel vrijheid en we doen echt iets goeds voor de maatschappij – dat motiveert mij enorm. Ik kom nu weer vol energie thuis!”

Work-out
“En soms ga ik ook nog even langs één van de georganiseerde Danspaleizen in de stad, om, net als op Kerstavond, een dansje te wagen en een praatje te maken met de aanwezige ouderen. Voor mij een kleine moeite (en tevens een goede work-out!), maar als ik zie hoe ontzettend blij ik anderen hiermee maak, dan kan mijn dag niet meer stuk!”

Wil jij ook eens als (dans)vrijwilliger aan de slag bij een Danspaleis? Kijk hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *