Amsterdammer in het buitenland

Redactie Yongsters geven, reizen, yongsters Leave a Comment

De zomervakantie is in aantocht. De meeste vakanties zijn geboekt. Maar weet je het nog niet zeker, heb je geen geld of wil je naast gezellige festivals, rauwe steden en prachtige stranden ook nog iets anders doen, dan is Wooffen misschien echt iets voor jou.

Wwoof staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Het idee is eenvoudig; duurzame boerderijen zoeken vrijwilligers die meehelpen met allerlei verschillende klussen. De vrijwilligers krijgen maaltijden en een dak boven het hoofd en de mogelijkheid eens samen met andere enthousiastelingen te ervaren hoe het er aan toe gaat in de landbouw. Mocht je niet gelijk warm worden van koeien melken en het rooien van aardappelen, geen probleem, landbouw is divers. Zo kun je druiven plukken en olijfolie maken in Italië, bijenhoning verzamelen in Ierland en werken op een struisvogel boerderij in Bulgarije.
Je kunt ook verder van huis wwoofen.

Peru
Zo vloog ik in maart 2014 naar Peru om in het regenwoud te gaan wwoofen bij een koffieplantage. Het leek me razend interessant om eens mee te maken waar een product dat ik zo vaak gebruik vandaan komt. Het uitzicht was fantastisch, zeker na een busrit en een voettocht van meer dan een dag. Het werk was wel even wennen, zeker door de hoge luchtvochtigheid. De koffieboontjes moest ik samen met de andere vrijwilligers en werknemers van de struiken plukken en in de manden verzamelen die we op onze buik droegen. Vervolgens werden de boontjes te drogen gelegd in de zon en na een paar dagen werden ze ontdaan van de schillen. De schillen werden er letterlijk afgestampt, we stonden met grote laarzen in een bak met de boontjes en water te dansen. Hierna werden de bonen verkocht, of zelf gebrand, vermalen en gebruikt voor het maken van onze eigen koffie. Een interessant proces maar ook confronterend.

Duurzaam
De betaalde werknemers kregen voor 9 uur werken per dag 3,30 euro en de prijs voor 1 kilo koffieboontjes stond op 1,30 euro. Naast werken werd er ook muziek gemaakt, magisch cactus sap gedronken en gezwommen. Toch wrong het een beetje, het salaris van de werknemers was te laag om het label ‘organic’ te krijgen maar het eerste twee jaar na het oprichten van een boerderij hoef je nog niet aan de strenge criteria te voldoen. De hoop was natuurlijk dat de eigenaar dit op den duur wél zou gaan doen…

Illegale wietplantage
In Sri Lanka waren de intenties van de boer waar ik ging wwoofen wél helemaal zuiver. De baas Katanga werkte zelf 10 uur per dag en wilde laten zien dat het ook in Sri Lanka mogelijk is om in totale harmonie met de natuur landbouw te bedrijven. Hier bouwde ik een huis van modder en mest, heb ik graan geoogst en uiteindelijk de illegale wietmoestuin van de vorige vrijwilligers vernietigd. De vrijwilliger in kwestie droeg ons op haar wietproject (een ongelimiteerde wietvoorraad voor de vrijwilligers aanleggen) te onderhouden. Het houden van wiet wordt in Sri Lanka echter bestraft met de doodstraf en geleid door morele bezwaren maakten mijn reisgenootje en ik korte metten met de planten. Zo keerde de rust weder en genoten wij verder van ons verblijf. Het was een prachtige plek waar ik met mijn reisgenootje Sri Lankanen leerde kennen, hard werkte en veel leerde. Een echte aanrader die een backpackreis mooi aanvult.

Wil je dit ook neem dan eens een kijkje op: www.wwoofinternational.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *