Al kletsend iemand vooruit helpen – taalmaatjes in Amsterdam

Tessa van Houtrijve geven, samenleving, yongsters Leave a Comment

In Amsterdam zijn honderden taalmaatjes actief. Door middel van gezellige gesprekken zijn ze een enorme toevoeging voor anderstaligen op taalkundig én sociaal vlak. 

Als taalmaatje help je een op een ontspannen manier een stadgenoot zijn of haar Nederlands te verbeteren. Het gaat niet om taallessen, maar om informele gesprekken. Nederlands leer je immers het beste door omgang met Nederlanders, en daar kun jij bij helpen! Door bijvoorbeeld twee uur per week samen te lezen, tv te kijken, samen te eten of gewoon gezellig te kletsen. Verder ben je meestal ook vrij om de tijd samen in te vullen met leuke activiteiten, bijvoorbeeld samen naar een museum, Artis of de film. Daarnaast kun je ondersteuning bieden met praktische dingen, zoals het helpen begrijpen van een officiële brief of door mee te gaan naar de dokter.

Taalmaatjes geven vaak aan zelf ook veel uit hun vrijwilligerswerk te halen. Je leert op een ontspannen manier nieuwe mensen en andere culturen kennen, ziet hoe zij hun leven in Nederland invullen en deelt ook jouw leven een beetje met hen. Met hele kleine dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn kun je een ander vaak enorm helpen. En dat voelt natuurlijk goed! Wil jij taalmaatje worden? Wij lichten de leukste vacatures voor je uit.

Wat: Taalmaatje van een vluchteling
Waar: Amsterdam-Noord
Organisatie: Stichting Doras
Hoeveel uur: enkele uren per week, in overleg

Stichting Doras helpt vluchtelingen door hen te koppelen aan een Amsterdammer waardoor zij de taal kunnen oefenen en de Nederlandse cultuur beter leren kennen. Je spreekt bij een van jullie thuis af, of bijvoorbeeld in een koffietentje of bibliotheek. Sommige deelnemers willen gewoon beter Nederlands leren spreken, anderen willen het examen Nederlands samen met een taalmaatje voorbereiden.

Klik hier voor meer informatie.

Wat: Taalmaatje en hulp bij thuisadministratie
Waar: Westerpark
Organisatie: Combiwel ABC Alliantie West
Hoeveel uur: 4 uur per week (minimaal voor zes maanden)

Bij ABC Alliantie werk je samen met een maatschappelijk werker om anderstaligen in Westerpark te coachen.  Vaak gaat het om bewoners die door een lichamelijke of licht verstandelijke beperking niet voldoende mobiel zijn. Jij helpt hen met gezelligheid en informele gesprekken en helpt hen met brieven van officiële instanties, financiële vragen en andere administratieve taken. Je bent behulpzaam, maar probeert de eigen kracht en zelfredzaamheid van de bewoner te stimuleren. Van ABC Alliantie krijg je begeleiding en er zijn mogelijkheden voor trainingen en workshops.

Klik hier voor meer informatie.

Wat: Taalmaatje
Waar: Verspreid over Amsterdam
Organisatie: Gilde Amsterdam
Hoeveel uur: 1 à 2 uur per week (voor een jaar)

Gilde Amsterdam koppelt vrijwilligers aan een anderstalige bij jou in de buurt. Ze proberen hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met gemeenschappelijke interesses, zodat je gelijk iets te kletsen hebt. Je spreekt een keer per week af voor een à twee uurtjes af om  iets leuks te doen en vooral veel te praten. Anderstalige hebben veel aan het contact. Er kunnen zelfs vriendschappen uit ontstaan. Zoals een taalmaatje van Gilde Amsterdam zegt: “Begeleiden geeft energie! Het was even aan elkaar wennen, maar nu zijn we vrienden voor het leven.”

Klik hier voor meer informatie.

Wat: Taalmaatje en ondersteuning bij onderwijs
Waar: Zuid, West en Nieuw-West
Organisatie: Stichting Leren Helpt!
Hoeveel uur: 1,5 uur per week (voor 3 maanden)

Lijkt het jou leuk om taalmaatje te worden, maar twijfel je of je je er bij voorbaat al een jaar aan wil verbinden? Dan past Stichting Leren Helpt! misschien bij jou. Het taaltraject Samen op weg met Taal! duurt namelijk drie maanden. Je wordt gekoppeld aan een Amsterdammer die lessen Nederlands volgt bij de organisatie. Jij bent er om te oefenen met praten, en daarnaast help je bijvoorbeeld met opdrachten, het herhalen van de lesstof of extra oefeningen. Je krijgt hier een training voor en de docenten helpen je waar nodig. Naast het verbeteren van de taal help je de bewoner in bredere zin. Je kunt iets betekenen voor diegenen die in moeilijke omstandigheden verkeren, geïsoleerd zijn geraakt of hulp willen bij het maken van goede keuzes.

Klik hier voor de vacature in Zuid.
Klik hier voor de vacature in West.
Klik hier voor de vacature in Nieuw-West.

Wat: Taalmaatje
Waar: Verspreid over de stad
Organisatie: Stap Verder
Hoeveel uur: flexibel

Bij Stap Verder biedt Nederlandse les aan anderstaligen. Het taalcentrum is op zoek naar vrijwilligers die hun leerlingen de kans bieden om ook Nederlands te spreken buiten de lessen. Het idee is dat je vooral veel leuke dingen gaat doen met je maatje. Ga bijvoorbeeld samen naar de markt, de dierentuin of het Amsterdamse bos. Er is veel ruimte voor eigen invulling. Een coördinator denkt mee over leuke dingen die jij en je maatje samen kunnen doen en helpt met het bedenken van creatieve manieren om de taal te oefenen.

Klik hier voor meer informatie.

 

Afbeelding: Jan van Houtrijve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *