Tips: Je studie combineren met vrijwilligerswerk

Redactie Yongsters nieuws, ontdekken, Uncategorized Leave a Comment

De zomervakantie is volop aan de gang maar voor je het weet staat het nieuwe studiejaar voor de deur. Het studentenleven is een druk bestaan; naast het studeren, een bijbaan, het huishouden en sociale activiteiten, is er voor vrijwilligerswerk al snel geen tijd. Toch kan vrijwilligerswerk een verrijking zijn van je studentenleven en van je verdere carrière. Yongsters geeft daarom tips om vrijwilligerswerk goed te kunnen combineren met de studie.

Heb altijd plezier
We bijten de spits af met het belangrijkste: omarm vrijwilligerswerk als een hobby. Vrijwilligerswerk hoort voor de vrijwilliger geen obstakel te zijn, maar juist veel plezier te geven. Wanneer je met tegenzin aan de slag gaat, zal dat het resultaat van je werk beïnvloeden.

Heb affiniteit met wat je doet
Bovenstaande brengt ons automatisch naar de volgende tip. Kies een soort vrijwilligerswerk waarmee je affiniteit hebt en die bij je studie past. Dat maakt het werk leuk, je doet praktijkervaring op en cv-building is nooit weg. Doe je bijvoorbeeld een opleiding in de zorg? Ga aan de slag in de zorgsector waarin je je specialiseert. Als je geïnteresseerd bent in politiek is een vrijwillige baan bij een politieke partij, waar een van onze redacteuren over heeft geschreven, bijvoorbeeld een leuke en handige keuze.

Pas het werk aan op je lesrooster
Vrijwilligerswerk is heel divers, waardoor het eigenlijk altijd valt te combineren met je lesrooster. Geen excuus! Kortweg bestaan er twee soorten vrijwilligerswerk: ‘lopend vrijwilligerswerk’ en ‘piekvrijwilligerswerk’. Bij lopend vrijwilligerswerk zal je voor een langere periode aan de slag gaan. Voorbeelden van dit soort werk zijn taalcoach zijn bij Stichting Vluchtelingenwerk of werken bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Je werk kan variëren van een paar uur in de week tot zelfs een paar uur per maand.

Ander vrijwilligerswerk is het meewerken aan een tijdelijk project, of het meehelpen op een eenmalig evenement. Hierbij ben je vaak een korte tijd intensief aan het werk, waar zijn vakanties en weekenden anders voor? Enkel een dag meehelpen kan ook, zoals een van onze redacteuren op het Culy Festival heeft gedaan. Voor wie meteen aan de slag wil, hebben we al eerder de leukste zomerfestivals waarbij je je als vrijwilliger kunt aanmelden op een rij gezet.

Maak een goede planning
Tot slot: maak altijd een goede planning. Niets is vervelender wanneer je vrijwilligerswerk moet afzeggen omdat je moet leren voor een tentamen. Zorg daarom dat je zeker weet dat je kunt, dat is zowel voor jou als voor de andere partij prettig. Elke bijdrage helpt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *