Tijd doorbrengen met een eenzame oudere: niet erg sexy, wel van belang.

Karima Aissaoui samenleving, Uncategorized Leave a Comment

Één miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Dat is één op de vier ouderen. Grote kans dat er bij jou in de buurt een oudere woont die geen vrienden of familie heeft in de directe omgeving. Terwijl de grote politieke partijen druk aan het onderhandelen zijn hoeveel er wel of niet besteedt moet worden aan de ouderenzorg, kun jij een verschil maken met een simpel, maar affectief gebaar. Al is het maar voor die ene persoon.

Veel jongeren zijn zich niet bewust van het grote aantal ouderen dat zich eenzaam en kwetsbaar voelt in Nederland. Het is niet trending op social media, dus wordt er nauwelijks naar omgekeken. Ouderen die thuis wegkwijnen omdat ze geen sociale contacten meer leggen of het huis niet of nauwelijks verlaten door een fysieke beperking.

Hoe zou jij het verschil kunnen maken? Samen de tafel dekken, een simpel gesprek, een wandeling in het park of een keertje eropuit in de stad. Je kan het zo gek en simpel maken als je zelf wilt. Eén ding is zeker: Je doet iets wat enorm veel kan betekenen voor een ander en je houdt er een voldaan gevoel aan over. Bovendien is het een prachtige verrijking van je dagelijkse leven!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet op structurele basis tijd met een oudere kunt doorbrengen. Je kunt echter ook besluiten om op een gewenst moment met een oudere af te spreken. Het is namelijk niet moeilijk om in contact te komen met eenzame ouderen. Naast het feit dat je geheel vrijblijvend een spontaan gesprek kunt beginnen met een oudere uit de buurt, zou je je kunnen aanmelden als vrijwilliger bij een lokaal verpleegtehuis. Bovendien zijn er organisaties als Ouderenfonds en Humanitas waarbij jij je zou kunnen aanmelden om vervolgens gekoppeld te kunnen worden aan een oudere.

Wellicht ken je een oudere die jouw gezelschap zou waarderen, maar weet je niet zo goed wat je zou kunnen doen. Ik heb een aantal leuke ideeën voor je opgesomd.

  • Rondvaart door de Amsterdamse grachten
  • Een markt bezoeken
  • Een museum bezoeken
  • Toerist in eigen stad; sightseeing met de tram
  • Koffie en gebak met uitzicht

Een halfuurtje aan de keukentafel onder het genot van een bakje koffie kan natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *