Technische tips en praten over muziek

Redactie Yongsters geven, samenleving, Uncategorized Leave a Comment

Yongsters ontving een bijdrage van de Unie van Vrijwilligers Amsterdam (UVV). Zij bestrijden de eenzaamheid van kwetsbare Amsterdammers, onder meer door het project Vriendschappelijk huisbezoek. Daar is dit koppel een mooi voorbeeld van.

 

Gerben (26) en Cor (66) zien elkaar twee keer in de week bij Cor thuis. Cor kreeg een spraakprobleem en dat isoleerde hem. Gerben helpt hem bij praktische dingen.

“Een afspraak maken met de huisarts, het bestellen van medicijnen of contact opnemen met mijn verhuurder; het lukte niet meer. ‘Normaal’ gaat zoiets telefonisch”, zegt Cor. Daarbij was Cor helemaal niet handig met computers, terwijl het nu toch juist fijn zou zijn om zaken digitaal af te kunnen handelen. Gelukkig was Gerben daar, vrijwilliger via UVV. “De hulp van Gerben kwam als een geschenk van boven!”

Cor maakt nu lijstjes met zaken die moeten gebeuren en die hij zelf niet kan oplossen. Gerben pakt tijdens zijn bezoekjes deze taken op. Inmiddels zijn ze goede vrienden geworden; het klikt echt tussen die twee. “We hebben oprechte interesse in elkaar en praten over de dingen die ons bezighouden, zoals muziek, voetbal en fietsen,” vertelt Gerben.

Google Earth
Naast de to-do lijstjes die Gerben oppakt, helpt hij Cor ook door hem simpele technische tips te geven. Hij heeft Cor bijvoorbeeld een tablet aangeraden. Die computer was veel te oud en e-mailen ging bijna niet. In een paar clicks op het tablet zit Cor nu in zijn mailprogramma en met gemak onderhoudt hij contact met zijn dochter die in Australië woont.
Ook wees hij Cor op de mogelijkheden van Google Earth. Samen zochten ze het huis van zijn dochter op en zo kon Cor voor het eerst zien waar ze woont. “Dat was geweldig. Je wereld wordt dan meteen groter.”

Gerbens tips maken het leven voor Cor net even wat gemakkelijker. Inmiddels weet Cor de belangrijkste zaken digitaal af te handelen. “Dat neemt bij mij onzekerheid weg en geeft me mijn gevoel van zelfstandigheid terug”, vertelt Cor. Gerben vindt het mooi om als vrijwilliger bezig te zijn met tastbare problemen, oplossingen aan te dragen en meteen resultaat te zien. “Daarbij ben je niet puur resultaatgericht bezig zoals iemand in de hulpverlening, maar ga je een vriendschap aan met iemand die dat nodig heeft. Dat ligt mij wel!” aldus Gerben.

 

Wil jij je ook inzetten tegen eenzaamheid? Bekijk dan deze vacature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *