Op zoek naar je vrijwillige droombaan, hoe pak je dat aan?

Elza van Oort geven, ontdekken, Uncategorized, yongsters Leave a Comment

Van het koken van soep voor daklozen, het geven van taalles aan vluchtelingen of het voorlezen aan kinderen; het aanbod van vrijwilligerswerk is zo divers dat er voor iedereen wel wat tussen zou moeten zitten. In een eerder artikel schreven we al waarom jij niet achter kunt blijven met het doen van vrijwilligerswerk. Het krikt bijvoorbeeld niet alleen je karmapunten op, je verbreedt ook nog eens je netwerk en wie weet rolt er wel een baan uit. Maar, hoe vind je nou dat ene vrijwilligers (droom)baantje?

  1. Bedenk eerst waarom je vrijwilligerswerk wilt doen

Er zijn allerlei uiteenlopende redenen waarom je je als vrijwilliger in zou willen zetten, en dit kan een hele persoonlijke keuze zijn. Ben je bijvoorbeeld gek op dieren, dan is het bijvoorbeeld niet gek dat je vrijwilligerswerk in een dierenasiel wilt doen. Of misschien ben je heel begaan met ouderen, dan is het helpen in een verzorgingstehuis wellicht iets voor jou. Ook kan het zijn dat je net bent verhuisd en mensen wilt leren kennen, dat je bepaalde talenten wilt ontwikkelen, of misschien heb je gewoon veel tijd over en wil je jezelf nuttig maken. Als je van te voren goed bedenkt waarom je vrijwilligerswerk wilt doen, zal dat uiteindelijk de zoektocht een stukje makkelijker maken.

  1. Bedenk dan hoeveel tijd je ervoor over hebt

Voordat je gaat zoeken, bedenk dan eerst hoeveel tijd je ervoor wilt en kunt vrijmaken. Heb je elke week een aantal uur over? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om wekelijks een team te coachen. Ben je heel druk en heb je maar een paar uurtjes per maand tijd hiervoor? In dat geval kun je er beter voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen waar je niet wekelijks iets voor hoeft te doen of ergens aanwezig hoeft te zijn. Ook kun je op zoek gaan naar eenmalige klussen. Ga bijvoorbeeld een keer biertjes tappen op een festival. Maak een realistische tijdsinschatting, dan ga je er niet tegen op zien, blijft het langer leuk én houd je het langer vol!

  1. De zoektocht kan beginnen 

Als je over bovenstaande zaken goed hebt nagedacht, kan eindelijk je zoektocht beginnen. Wellicht heb je al een organisatie op het oog, ga dan eens langs of bel ze een keer. Heb je nog geen organisatie op het oog, maar weet je wel wat je leuk lijkt? Begin dan eens online. Er zijn verschillende vacaturebanken (b.v. www.vca.nl), waar je misschien wel een organisatie vindt die bij jou past. Je kunt ook bij organisaties langs gaan, zoals dierenasiels, musea of buurtcentra, en vragen of zij vrijwilligers nodig hebben. Of vertel eens aan je buurvrouw, ouders en/of vrienden dat je graag vrijwilligerswerk zou willen doen. Wie weet kom je wel bij een organisatie terecht waarvan je geen idee had van het bestaan, maar waar je wel heel graag aan de slag zou willen gaan!

  1. Weet wat je rechten en plichten zijn

Als werknemer heb je algemeen geldende rechten en plichten in de vorm van een CAO, als vrijwilliger heb je dit vaak niet. De organisatie legt zelf regels en duidelijke afspraken vast in een vrijwilligersbeleid, bijvoorbeeld met betrekking tot vrijwilligersvergoedingen, verzekeringen en verantwoordelijkheden. Deze regels komen ook vaak terug in een vrijwilligersovereenkomst, welke je ondertekent voordat je aan de slag gaat. En dan, als alles rond is, kun je eindelijk bij je vrijwilligers droombaan beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *