Ondersteuning bieden aan kinderen met gescheiden ouders: word vrijwilliger bij BOR Humanitas

Redactie Yongsters toekomst, Uncategorized Leave a Comment

Naar schatting maken ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen per jaar een scheiding tussen hun ouders mee. In totaal zijn er nu 550.000 tot 850.000 kinderen in Nederland die gescheiden ouders hebben. De gevolgen voor kinderen zijn desastreus. De Amerikaanse echtscheidingonderzoekers Amato en Keith constateerden op grond van verschillende bestaande onderzoeken dat kinderen die een echtscheiding hebben meegemaakt op veel punten slechter functioneerden dan kinderen uit ‘intacte’ gezinnen. Kinderen van gescheiden ouders zouden aanzienlijk slechter presteren op school, meer gedragsproblemen hebben, meer psychische en emotionele problemen hebben, een lager zelfbeeld hebben en meer problemen ondervinden op het gebied van sociale relaties. De scheiding van hun ouders is voor kinderen vaak niet de oplossing van een onhoudbare situatie, maar juist het begin van een soms jarenlange zoektocht naar rust en stabiliteit. Deze kinderen groeien vaak op met de angst dat ze zullen vervallen in de fouten van hun ouders. Zij ontwikkelingen zich langzamer en hebben twee keer zoveel kans op lichamelijke en psychische problemen.

Mijn verhaal
Ik ben een van die kinderen. Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb daar ontzettend veel problemen mee gehad. Op mijn zestiende besloten mijn ouders ‘onverwacht’ te gaan scheiden na een huwelijk van achttien jaar. Ik heb een hele goede en gelukkige jeugd gehad en had twee liefdevolle ouders die mij ontzettend goed hebben opgevoed. Daar kwam echter een einde aan toen de scheiding in gang werd gezet en mijn ouders veranderden van liefdevolle naar afstandelijke mensen. Destijds werd ik door mijn ouders aan mijn lot overgelaten en ik had niemand die nog voor mij zorgde of voor mij klaar stond. Ik heb het destijds op school verteld, maar er kwam weinig hulp en ondersteuning vanuit deze hoek. Ook familie en vrienden lieten het helaas afweten.

Een aantal jaren later heb vanwege de scheiding het contact met mijn moeder voor een hele tijd verbroken, omdat ik een aantal zaken nog moest verwerken. Ik heb toen contact gezocht met een psycholoog in Amsterdam. Deze psycholoog is gespecialiseerd in hulp bieden aan jongeren die problemen hebben overgehouden aan de scheiding van hun ouders. Ik had voornamelijk last van een negatief/laag zelfbeeld, depressieve klachten, schuldgevoelens en eenzaamheid. Deze psycholoog heeft mij twee jaar lang geholpen om mijn trauma en de daarbij horende problemen te verwerken. Het was niet makkelijk en het heeft mij ontzettend veel energie gekost om alles een plekje te geven en vergeving te bieden aan mijn ouders. Desondanks ben ik blij dat ik nu eindelijk mijn leven weer op de rit heb en mij kan focussen op de toekomst.

Nu  ik terugkijk op deze zwarte periode in mijn leven ‘de periode rond en na de scheiding’, vind ik het ontzettend jammer dat ik na de scheiding van mijn ouders geen hulp heb gekregen bij het omgaan met de situatie, waarbij mijn belang centraal kwam te staan. Praktisch alle onderzoekers zijn het erover eens dat er in ieder geval meer aandacht moet komen voor de positie van kinderen die betrokken zijn bij een scheiding. Een kind zou de mogelijkheid moeten krijgen om op zijn of haar eigen manier alle emoties rond de scheiding te verwerken. Aandacht voor de kinderen in de hele echtscheidingssituatie is van groots belang. Alleen als ouders hun plicht serieus nemen en handelen naar dit inzicht, kan voorkomen worden dat het kind uiteindelijk de dupe van de scheiding wordt.

Word vrijwilliger bij BOR Humanitas
Toch is het mogelijk dat jij gescheiden ouders en hun kinderen kan ondersteunen in het realiseren van een prettige omgang met hun kind. Als vrijwilliger van BOR Humanitas kan jij helpen om een goede omgang tussen kinderen en hun ouders te realiseren. Jouw doel is om te werken aan een positieve, ontspannen sfeer, waarin kind en ouders zich vrij voelen bij elkaar. Als vrijwilliger kan jij een hele waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Je kunt iets voor hen betekenen, zodat zij na de scheiding met beide ouders in contact kunnen blijven. Tevens kan jij ervoor zorgen dat kinderen op hun eigen manier alle emoties rond de scheiding kunnen verwerken. Wil jij je ook inzetten in het belang van kinderen van gescheiden ouders? Neem dan een kijkje op de website van BOR Humanitas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *