Liefde (én verbinding) gaan door de maag

Geke van der Voort evenementen, samenleving, Uncategorized Leave a Comment

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 1 op de 10 Amsterdammers zich ernstig eenzaam voelt. Dat is natuurlijk veel te veel, en dat blijft niet zonder gevolgen. Ernstig eenzame Amsterdammers hebben vaker dan anderen problemen met hun gezondheid en lopen een dubbele kans op de ziekte van Alzheimer. Eenzaamheid heeft zelfs een negatieve invloed op de levensverwachting. Mensen moeten dus de eenzaamheid uit, en met elkaar in verbinding worden gebracht! Gelukkig zijn er een heleboel initiatieven en vrijwilligers die er alles aan doen om dit te realiseren. Zo mochten Yongsters Geke en Tessa aanwezig zijn bij het Feest van de Verbinding.

 

 

Afgelopen zaterdag vond dat voor het eerst plaats in de Beurs van Berlage. Op dit feest werden 800 ouderen met elkaar in verbinding gebracht door middel van theater, diner en dans. De avond begon met een opening door Joris Linssen en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Na een muzikaal theaterstuk door Fred Butter, konden de gasten aanschuiven bij het diner. Op het menu stond een driegangendiner met een nostalgische twist, met liefde bereid door Resto VanHarte, een organisatie die mensen samenbrengt middels samen koken en eten, en op vrijwilligers draait. Na het dessert gingen de ouderen in polonaise naar de danszaal, waar de PD (“PlatenDraaier”) van Het Danspaleis al klaar stond om de avond swingend af te sluiten. Er werden nostalgische hitjes gedraaid van alle genres en bijna iedereen ging met zijn of haar voetjes van de vloer.

Deze geslaagde avond werd mede mogelijk gemaakt door het werk van zo’n 200 (!) vrijwilligers. Zij leken net zo’n leuke avond te hebben als de ouderen zelf. Op de gang spraken we jonge vrijwilligers Tess en Hannah, die ons vertelden dat de ouderen heel enthousiast en dankbaar waren, ondanks dat sommigen van hen hun ogen niet open konden houden tijdens het diner. Vooral het dansen met de ouderen vonden ze een leuke ervaring. Eén van de ouderen die we na het feest spraken vertelde ons dat ze erg blij was met de inzet van de vrijwilligers en dat ze het een heel goed initiatief vond. Beelden zeggen natuurlijk meer dan woorden, dus bekijk voor een sfeerimpressie de aftermovie!

Geïnspireerd geraakt? Kom dansen als vrijwilliger bij Het Danspaleis, of zet jouw kookskills in bij Resto VanHarte. Toch liever iets anders? Er zijn genoeg andere manieren waarop jij kan helpen om eenzaamheid in Amsterdam tegen te gaan. Neem een kijkje in de vacaturebank van de VCA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *