Gelukkige senioren maken gelukkige jonge vrijwilligers

Jessica Gemmel geven, nieuws, ontdekken, samenleving, studenten, Uncategorized, yongsters Leave a Comment

Er bestaan een groot aantal stichtingen die bijdragen aan de welzijn van ouderen. Zo heb je Het Nationaal Ouderen Fonds, Stichting Senioren wens en Stichting met je Hart, maar ook Stichting Seniorenstudent. Dit is een stichting die frisse studenten koppelt aan senioren en zo het welzijn probeert te verbeteren van eenzame ouderen. Een prachtige manier om twee groepen in de samenleving bij elkaar te brengen.

Het begin

Stichting senior student is in 2014 begonnen. Het jaar daarvoor was het een betaald arrangement voor ouderen, maar toen na een tijdje bleek dat ouderen het niet meer konden betalen besloot de organisatie in 2014 te beginnen als Stichting Seniorenstudent. Met succes, want er zijn nu meer dan 500 matches gemaakt in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Deze matches laten zien wat voor succes het project heeft.

Kennis verbreedt

Maar wat zijn nou de voordelen van het zijn van een jonge vrijwilliger voor een senior? Stichting Seniorenstudent besloot daar een klein evaluatie onderzoek naar te doen over het projectjaar 2015/2016. Heel belangrijk, want er is weinig bekend over de effecten van vrijwilligerswerk. Het is van belang dat de stichting kan laten zien dat wat zij doen, echt werkt. De volgende resultaten brengen goed in kaart wat een student vrijwilliger voor een senior kan betekenen:

Bevindingen

Ten eerste, gaf 95% van de senioren aan dat het project voldeed aan de verwachtingen die zij van tevoren hadden.  Daarnaast zou 83% van de senioren het project aan anderen adviseren. Senioren houden er dus een positieve ervaring aan over en zijn tevreden met het werk van de vrijwilligers. Het tweede punt dat uit de evaluatie bleek, was dat 80% van de senioren na een projectjaar graag zouden willen blijven afspreken met hun vrijwilliger. Dit betekent dat aan zo’n projectjaar een senior zeker een maatje over heeft gehouden, of misschien zelfs een vriend/vriendin. Tot slot gaf 70% van de senioren aan dat het projectjaar zeker wat had veranderd in hun leven. De hulp van een vrijwilliger geeft bij het overgrote deel van de senioren een positieve bijdrage, en dat voor maar een paar uurtjes in de maand.

Zoals Tineke die zich als senior had aangemeld vertelde: “Sophie is echt een verrijking van mijn bestaan. Vorige week kochten we allebei een stel pantoffels bij de Dirk!” of Tilly die zegt “Aanmelden? Ja, gewoon doen. Anne – Claire heeft mij een hoop ellende bespaard’’

Studenten beleving

Uiteraard hebben ook de studenten zelf een vragenlijst ingevuld. Daaruit kwam naar voren dat de studenten zeer tevreden waren met hun bijdrage. Zij gaven een 4.7 op een schaal van 1 tot 5, en daarnaast zou 85% meedoen aan een nieuw projectjaar. Hele tevreden studenten dus!

Eva vertelt: “Mijn senior en ik komen steeds dichter bij elkaar. Ik ben voor haar echt beetje een kleinkind, en zij voor mij oma”

Al met al, biedt het vrijwillig helpen van een senior alleen maar positieve uitkomsten. Met slechts een paar uurtjes per maand, bezorg je de senior een leuk jaar, en zelf hou je er misschien nog een leuke buddy aan over. Win win dus!

 

(Bron: Judith Stevens, Project manager Stiching SeniorStudent)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *