4 soorten verborgen vrijwilligerswerk

Redactie Yongsters geven, ontdekken, Uncategorized, yongsters Leave a Comment

Als er iets is dat ik heb geleerd over vrijwilligerswerk tijdens mijn tijd bij Yongsters, mijn studie Algemene Sociale Wetenschappen en mijn werk in de thuiszorg is het dat er heel veel verborgen vrijwilligerswerk is. Grote kans dat jij regelmatig vrijwilligerswerk doet zonder dat je jezelf vrijwilliger noemt. Hieronder noem ik vier soorten onbetaald werk die regelmatig worden vergeten

1 Mantelzorg
Meer dan een kwart van de jongeren in Amsterdam groeit op in een gezin met een ziek familielid: een chronisch zieke ouder, een verslaafde ouder of een broertje/zusje met een beperking. De kans is groot dat jij ooit een ziek familielid of hulpbehoevende vriend hebt geholpen. Wist je dat de Gemeente Amsterdam hulp biedt aan jongeren die mantelzorger zijn? Zo wordt er een cursus aangeboden die je leert om ook goed voor jezelf te zorgen. Meer informatie hierover vind je hier. Daarnaast kan je sinds 1 november een cadeaubon aanvragen bij de gemeente als je mantelzorger bent.

2 Lokale Radio en Krant
Veel jongeren doen werk voor een lokaal radiostation of schrijven voor een gratis krant. Zo schreven we op Yongsters over Stanley die presentator is bij AmsterdamFM. Op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale Amsterdam staat het vol met leuke vacatures voor bijvoorbeeld de functie redactielid. Veel jongeren doen dit werk om ervaring op te doen of gewoon omdat ze het leuk vinden. Dit werk wordt door sommigen daarom niet als vrijwilligerswerk gezien. Lokale radio en geschreven media zou echter niet bestaan zonder vrijwilligers!

3 Commissielid studievereniging
Veel studenten worden tijdens hun studententijd lid van een commissie binnen hun studievereniging. Dit staat goed op je CV en je bouwt ervaring op in het organiseren van reizen, educatieve avonden en feesten. Goed voor je carrière en je netwerk dus, maar het is ook heel nuttig werk! Je draagt bij aan een leuke en verrijkende studententijd van je studiegenoten.

4 Evenementen
Soms wordt wel eens vergeten dat je ook eenmalig vrijwilligerswerk kan doen, en je je niet altijd hoeft te binden aan een langdurig project. In Amsterdam zijn er elk weekend wel leuke evenementen die jouw hulp hard kunnen gebruiken. Neem bijvoorbeeld Bevrijdingsdag en Dodenherdenking waarop je je op allerlei verschillende manieren kan inzetten. Elke zomer zijn er verschillende lokale, kleinschalige festivals waarop je hard nodig bent. Deze festivals zijn geweldige manieren om nieuwe mensen te leren kennen en om je in te zetten voor de buurt. Hou hiervoor Yongsters in de gaten!

 

Kortom, de kans is groot dat je al wel eens vrijwilligerswerk doet. Vrijwilligerswerk hoeft niet altijd op wekelijkse basis en het is niet altijd nodig om je voor langere tijd aan een organisatie te binden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *