Programmamaker als vrijwilliger – Interview met Thirza (22)

Anjali Mahabier geven, studenten, yongsters Leave a Comment

Thirza van Dijk (22) studeert Engelse Literatuur en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en zit per september als vrijwilliger in de programmacommissie bij VOX-POP. VOX-POP behoort tot de UvA en is de creatieve broedplaats van de Geesteswetenschappen. Hier worden afwisselend verschillende tentoonstellingen opgezet en allerlei bijeenkomsten gehouden. Yongsters sprak haar over haar ervaringen.

 

Wat doe je precies als programmamaker?

Als programmamaker van de CLOSE UP-reeks werk je elke zes tot acht weken naar de opzet en uitwerking van een symposium toe waarbij een onderwerp vanuit een geesteswetenschappelijke invalshoek wordt belicht. Dit gebeurt in samenwerking met drie andere commissieleden, waarvan de leden elk jaar rouleren. Van begin tot eind organiseer je zo een avond. Eerst bedenk je heel ruim een onderwerp, wat vervolgens steeds specifieker wordt. Je benadert daarbij potentiële sprekers – zoals docenten en vertegenwoordigers van de UvA – en bent verantwoordelijk voor de sponsoring door de Albert Heijn. Aan alles wordt gedacht, tot de muziek aan toe. Daarnaast is het belangrijk het onderwerp breed te benaderen, want deze avonden zijn niet alleen voor studenten bedoeld; het is eveneens om een brug te vormen naar mensen die geen geesteswetenschappelijke achtergrond hebben. Te denken valt aan buurtbewoners.

“Het [kan] zomaar zo zijn dat je je dan bedenkt dat je daar een essay over zou kunnen schrijven”

Wat heb je er tot nu toe van geleerd? Wat denk je er in de komende tijd nog van te gaan leren?

Zelf heb ik vanuit mijn studievereniging vaak avonden georganiseerd, omdat ik het interessant vind om de dingen breder te maken. Hierdoor heb ik wat docenten achter de hand die ik ken, maar nu word ik uitgedaagd om die pool op te rekken. En verder is samenwerking iets wat je leert en waar je samen aan werkt. Commissieleden hebben allen een andere achtergrond en zijn heel verschillend. De uitdaging hier is om te kijken wat ieders krachten zijn en dit dan weten te bundelen om er zodoende een mooie avond van te kunnen maken. Omdat we nu net onze eerste avond hebben georganiseerd, denk ik dat ik nu vooral nog ga leren wat mijn eigen rol is in mijn functie van Hoofd Communicatie. We hebben allen onze eigen verantwoordelijkheden binnen de groep. Wat je merkt is dat je langzamerhand steeds sneller wordt in jouw taken oppakken.

 

Wat is jouw motivatie destijds geweest om je hiervoor op te geven en hoe verliep de aanmeldingsprocedure?

Ik heb eerder iets vergelijkbaars gedaan als voorzitter van de literaire activiteitencommissie bij mijn studievereniging. Vervolgens ben ik een jaar weggeweest en wilde weer actief iets oppakken; ik miste dat aspect in mijn studentenleven. Via de studievereniging had ik al kennis gemaakt met VOX-POP omdat deze de ruimte beschikbaar stelt voor activiteiten van onze vereniging, zoals high tea-en. Zo kwam ik op de hoogte van hun leuke evenementen en ben ik ze gaan volgen. Vervolgens zag ik de vacature voorbijkomen. Daar heb ik op gereageerd en mijn cv ingestuurd. En ik ben het geworden!

 

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van dit vrijwilligerswerk?

Wat ik vooral waardeer, is dat ik duidelijk kan zien waar ik het voor doe. Ik zie heel specifiek dat mijn werk uitkomsten boekt, en dat loont. En je leert mensen kennen die ook bij de UvA bezig zijn. Minder leuk zijn de laatste dagen voor een evenement, wanneer de laatste dingen oppoppen die stress veroorzaken. Maar dat zijn wel de momenten waar je het meest van leert, namelijk om met stressvolle situaties om te gaan. Je wordt er ook assertiever door. Problemen niet voor je uitschuiven, maar gelijk aanpakken.

Trouwens, naast het organiseren leer ik nog zoveel meer dat daarnaast relevant is voor mijn studie. Wanneer je met een onderwerp bezig bent, en literatuurstudent, conservatoriumstudent, gedichten, boeken en muziek bij elkaar komen, kan het zomaar zo zijn dat je je dan bedenkt dat je daar een essay over zou kunnen schrijven. En dat is handig!

 

Lijkt het jou leuk om net als Thirza evenementen en activiteiten te organiseren? Bekijk hier het actuele vrijwilligersaanbod van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *