Amsterdamse studenten in actie voor het Rode Kruis

Tessa van Houtrijve geven, samenleving, studenten Leave a Comment

Cécile Wansink (23), masterstudent Internationale Betrekkingen aan de UvA, was afgelopen jaar voorzitter van de fondsenwervingscommissie van Studentendesk Rode Kruis Amsterdam. Samen met haar commissie zette ze zich het hele jaar in om geld in te zamelen voor de Studentendesk. Van dit geld worden de meest uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor mensen in Amsterdam – van uitjes voor gehandicapte jongeren tot evenementen om aandacht te vragen voor bepaalde onderwerpen.

15626542_1244164338997528_3282032012611546360_o-2

Cécile bij Serious Skating

Waarom ben je vrijwilliger geworden bij de Studentendesk Rode Kruis Amsterdam?

“Ik wilde al heel lang vrijwilligerswerk doen, maar vond het lastig om iets te vinden wat ik naast mijn studie kon doen, maar wel structureel was. Helemaal aan het begin van het studiejaar kwam deze vacature toevallig langs. Het Rode Kruis spreekt me erg aan. De organisatie zet zich in voor heel brede doelen, van EHBO-cursussen in Amsterdam tot noodhulp in Syrië. Daarnaast leek het me leuk dat de Studentendesk volledig door studenten wordt gerund.”

Wat is het doel van de Studentendesk?

 “We richten ons in principe op studenten in Amsterdam. We willen aan studenten laten zien dat vrijwilligerswerk heel leuk kan zijn en dat je heel makkelijk iets bij kunt dragen in de stad. De Studentendesk heeft allerlei commissies die activiteiten organiseren, zoals You Are Beautiful. Op die dag gaan vrijwilligers een dagje leuke dingen doen met gehandicapte jongeren. Onze commissie haalt geld op voor de Studentendesk, waarmee dit soort acties betaald kunnen worden.”

Wat was jou rol binnen de fondsenwervingscommissie?

“Ik was voorzitter, en daarmee ook het aanspreekpunt voor mensen van het Rode Kruis en mensen van buitenaf. Verder onderhield ik veel van de contacten, maar zeker niet allemaal. Ik had een heel leuke, gemotiveerde commissie. Verder leid ik de wekelijkse vergaderingen, dus ik bedenk de agenda en verdeel de taken.”

 Wat voor acties hebben jullie gehouden afgelopen jaar om geld op te halen?

15626269_1244165468997415_6416965100694097444_o

“Eén van de leukste dingen die we hebben gedaan was Serious Skating, dat we georganiseerd hebben in de kerstvakantie om geld op te halen voor Serious Request. Mensen konden een kaartje kopen om te gaan schaatsen op de schaatsbaan op het Museumplein. Ze konden zelf kiezen of ze het normale tarief betaalden of een extraatje. De sfeer was super, met een DJ die speciaal die dag kwam draaien en natuurlijk warme chocomel en Glühwein. Ik was echt positief verrast dat mensen zo positief reageerden en bereid waren om een beetje extra geld te geven voor het goede doel. Het was echt een leuke mix van toeristen die geen idee hadden wat het eigenlijk voor evenement was, en ouders met kinderen die speciaal waren gekomen. Verder hebben we bijvoorbeeld flessenacties gedaan, waarvan één hele grote. Op zes studentencomplexen hebben we toen een hoekje ingericht waar de studenten een week lang lege flessen en bierkratten konden neerzetten. Wij leverden die in, en het statiegeld ging naar de Studentendesk.”

Hoe kijk je terug op je jaar als voorzitter?

“Het was een heel positieve ervaring. Mijn commissie was ontzettend leuk, dus dat maakte dat het vaak gewoon heel gezellig was. Verder vond ik het heel leerzaam om ervaring op te kunnen doen in een leidinggevende functie. Op onze leeftijd heb je niet snel een leidinggevende rol, dus wat dat betreft was het ook een unieke kans. Ook leer je hoe je echt grote evenementen organiseert, en dat dat niet altijd makkelijk is. Je merkt dat het feit dat alles van andere mensen ook helemaal vrijwillig moet komen, soms lastig kan zijn. Daar moet je dan creatief mee omgaan, door een andere tegenprestatie te leveren dan geld, bijvoorbeeld promotie of, zoals bij onze flessenactie, gemak.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt om bij bijvoorbeeld de Studentendesk te gaan, maar nog twijfelt?

“Dat het zo leuk is! Je doet iets goeds voor een ander, en daarnaast is het puur voor jezelf leuk om samen met andere studenten acties te bedenken en uit te voeren. Voor mij voelde het zeker niet als moeite. Ook heb ik veel nieuwe leuke mensen ontmoet. Het geeft je echt een positieve kijk op dingen, omdat het laat zien hoeveel mensen iets willen doen voor een ander. Zeker in deze tijd is het echt goed om te merken dat er zoveel mensen zijn die zich om een ander bekommeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *