Jong, Amsterdams en politiek actief: in gesprek met Aileen (25)

Tessa van Houtrijve politiek, samenleving, toekomst Leave a Comment

In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart spreekt Yongsters verschillende politiek actieve jongeren in de stad. Aileen de Witte (25) is voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en is daarnaast actief in de VVD25, een commissie voor young professionals. Ze is geboren en getogen in Amsterdam, waar ze studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Prinseneiland is haar favoriete buurt en de belangrijkste issues deze verkiezingen zijn volgens Aileen wonen, werkgelegenheid en milieu.

Aileen de Witte

Vertel Aileen, wat doe je precies?

“Sinds september vorig jaar ben ik voorzitter van de JOVD Amsterdam en een aantal maanden later ben ik via de VVD25-commissie ook actief geworden bij de moederpartij. Bij de VVD probeer ik middels die commissie de belangen te behartigen van jongeren in de politiek door evenementen te organiseren over thema’s zoals ondernemerschap, netwerken en young professionals in Amsterdam. Mijn functie bij de JOVD is echter veel intensiever. Niet alleen ben ik verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en interne communicatie binnen de vereniging, maar ook extern. Vooral in verkiezingstijd ben ik daar druk mee bezig.”

Wat drijft jou om je politiek in te zetten?

“De drang om mij constant te willen bemoeien met mijn leefomgeving, overal bij betrokken willen zijn en daardoor mijn steentje te kunnen bijdragen aan een mooier Amsterdam.”

Op wat voor Amsterdam hoop je?

“Voor deze vraag kan je mij altijd nog uitnodigen voor een borrel, maar samenvattend: een liberaler Amsterdam. Ik zou het bijvoorbeeld erg mooi vinden als wij zouden zien dat deze verkiezingen het voor elkaar krijgen dat de hoeveelheid sociale huurwoningen in de stad worden afgebouwd. De huizenmarkt in Amsterdam moet worden opengebroken, oneerlijke concurrentie worden tegengegaan en meer ruimte worden gecreëerd voor middenklasse gezinnen en starters. Het stimuleren van sociale huur is daar geenszins een oplossing voor en zou dat ook nooit mogen zijn.”


 

Op 21 maart zijn de verkiezingen voor de Amsterdamse gemeenteraad, stadsdeelcommissies én het referendum over de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten 2017 (beter bekend als de Sleepwet). Alle informatie vind je op de site van de Gemeente. De kandidatenlijsten kun je hier bekijken.

Weet je nog niet wat je gaat stemmen? De Kieswijzer, Stemwijzer en Mijn Stem kunnen je helpen met het bepalen van je stem.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *