Een spoedcursus verkiezingen

Tessa van den Bongaardt politiek, samenleving, yongsters Leave a Comment

Volgende week mogen we weer naar de stembus! Je mag stemmen voor de Provinciale Staten, en er zijn Waterschapsverkiezingen. Sorry, de wát?! Precies, hoog tijd voor een spoedcursusje! 

✅ Waar stemmen we voor?

Op woensdag 20 maart aanstaande mogen we stemmen voor de Provinciale Staten. De gekozen leden van de in totaal twaalf Provinciale Staten vormen het parlement van de provincie. De Provinciale Statenleden benoemen de Gedeputeerde Staten; de “regering van de provincie”. Ook kiezen de Provinciale Statenleden de leden van de Eerste Kamer. De provincie gaat over bijvoorbeeld OV en bibliotheken, maar ook over toerisme en huisvesting voor jongeren!

Op dezelfde dag mogen we bij de Waterschapsverkiezingen stemmen op de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van het waterschap waarin je woont. Het waterschap is vrij onbekend, maar zorgt ervoor dat we droge voetjes houden, en is verantwoordelijk voor ons drinkwater. Op de website van de gemeente vind je meer over de 3 (!) waterschappen in Amsterdam.

🗣 Wat valt er te kiezen?

Geen paniek! Voor zeven provincies, waaronder Noord-Holland waarvoor Amsterdammers mogen stemmen, heeft ProDemos een StemWijzer ontwikkeld. Je kunt hem hier invullen. Ook is er een Kieswijzer in te vullen, en heeft de NJR een Jongeren Kieswijzer in het leven geroepen.

👍👎 Waarom moet ik gaan stemmen?

Natuurlijk is het nu te laat je verkiesbaar te stellen, maar ga in ieder geval stemmen! Waarom? Omdat het kan, omdat je een verschil kunt maken voor de komende jaren, maar ook partijen kunt belonen en “afstraffen” voor wat ze de afgelopen jaren gedaan hebben.

 🎙 Waarom is er een podcast?

Naast dat de Provinciale Staten relatief onbekende verkiezingen zijn, is een ander probleem dat er te weinig jonge mensen zich verkiesbaar stellen als Provinciale Staten-lid. Jonge mensen zoals jij en ik worden dus niet genoeg politiek vertegenwoordigd! Daarom is er een podcast gemaakt met dezelfde titel als onderwerp: Het leven van een statenlid.
Zes jonge statenleden tussen de 20 en 40 jaar zijn geinterviewd: Derk Boswijk (CDA Utrecht), Christiaan Sebernescu-Kele (SP Groningen), Marieke van Duijn (PvdA Noord-Holland), Vincent Bosch (PVV Zeeland), Ixora Balootje (Christenunie Zuid-Holland) en Antoon Kanis (D66 Gelderland). Zij vertellen in een vijfdelige podcast-serie wat erbij komt kijken om Statenlid te zijn. Waarom stelden zij zich verkiesbaar? Maar wat doet een Statenlid eigenlijk? En: is het iets voor jou? Wat kun je ermee bereiken? Hoe is het te combineren met je studie, werk en privéleven?
Luister de podcast hier, en stel je verkiesbaar in 2023! Of niet natuurlijk, dat kan ook. Een goed voorbereid mens telt voor twee.

👉 Hoe dan ook: ga stemmen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *