Vrijwilligen op het IDFA of: onbeperkt toffe films zien

Tessa van den Bongaardt evenementen, festival Leave a Comment

We schreven er al eerder over: nu je dit leest vindt het IDFA plaats! Yongster Tessa werkt tijdens de dertigste editie als vrijwilliger achter de schermen bij het International Documentary Film Festival Amsterdam. Ze sprak met vrijwilligerscoördinator Gertjan en geeft tips voor films die je deze week nog kunt zien.

 

Zolderkamertje
“Dertig jaar geleden begon het IDFA als een soort vriendenproject vanuit een zolderkamertje. Een kleine groep mensen deed met de hulp van hun vrienden alles. Van programmeren tot en met het kaartjes scheuren, toen ging dat nog zo. Inmiddels is het bezoekersaantal van 3.000 naar 300.000 gegroeid, bestaat het vaste personeel uit zo’n 140 mensen, en hebben we dit jaar de “magische grens” van 600 vrijwilligers gepasseerd”, vertelt Gertjan me in het vrijwilligers HQ. Als vrijwilligerscoördinator zorgt hij samen met zijn collega Josje ervoor dat alles met deze zeshonderd mensen op rolletjes loopt.

Ronselen
“Elk jaar rond augustus sturen we een mailtje naar alle vrijwilligers van de afgelopen twee jaar, met de vraag of ze weer willen meewerken. Zij hebben dus een soort voordeel ten opzichte van nieuwe mensen. Een of twee weken daarna, begint de “ronselcampagne” echt: via de website en sociale media laten we weten op zoek te zijn naar vrijwilligers. Soms maken we ook gebruik van de vacaturebank voor vrijwilligersfuncties in de culturele sector Kees, en in geval van nood zou ik ook wel de VCA weten te vinden. Maar, het gebeurt ook wel eens dat we mensen moeten afwijzen, zoveel animo is er!”

Vrijwilligen op het IDFA
Zelf ben ik via de website bij mijn vrijwillige baantje op het IDFA gekomen. Op zoek naar gratis documentaires die je op hun website kan bekijken, klikte ik op “Werken bij IDFA”, waarna ik besloot me aan te melden. De opbrengst? Leuke en interessante nieuwe contacten, medewerkersborrels en –bingo, heerlijk eten tijdens je dienst, een vet T-shirt en idem totebag, een catalogus met alle films van deze festivaleditie, en… onbeperkt films kijken!

Wil je zelf op het IDFA kaartjes scheuren, regisseurs van Schiphol naar de stad rijden, VR-brillen uitdelen, lunch rondbrengen, of kassa draaien? Het duurt nog even, maar na de zomervakantie kun je je hier aanmelden.

Filmtips
Het IDFA duurt nog tot en met zondag 26 november, hollen geblazen! Bij dezen mijn persoonlijke tips:

Muhi – Generally Temporary, over een klein Palestijns jongetje zonder armen en benen dat opgroeit in een Israëlisch ziekenhuis.

House in the Fields, portret van twee zussen die leven in een Amazigh-gemeenschap in de bergen van Marokko.

Love Letters, een korte Nederlandse film waarin schattige stelletjes en singles met gebroken harten hun liefdesbrieven voorlezen.

We Will Maintain, ook een Nederlandse (afstudeer)film, over het je niet helemaal thuisvoelen in Nederland als niet-witte Nederlander.

(deze twee shorts zijn trouwens vrijdagavond tijdens één voorstelling te zien in het Ketelhuis!)

Still uit “Muhi – Generally Temporary”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *